Applications/games not working on Windows on ARM

Discussion in 'Parallels Desktop for M Series Mac' started by Mikhail Ushakov, Feb 10, 2022.

  1. JonathanA10

    JonathanA10 Bit Poster

    Messages:
    13
    Gaming issues could very well all have to do with DirectX compatibility. Since parallels dropped support for Windows 10, and Windows 11 using DirectX 12, it breaks a lot of things that used to work. The Crossover folks have a good article about what's holding up DirectX12 support. Metal3 will hopefully bridge this gap close enough so that DirectX support can be added:
    https://www.codeweavers.com/blog/cj...etting-there-crossover-support-for-directx-12
     
  2. ollie3

    ollie3 Bit Poster

    Messages:
    2
    Having the same issue. Very frustrating
     
  3. SWANDY

    SWANDY Kilo Poster

    Messages:
    318
    Anyone lately had any success getting the old MS Links 2003 game to run under Parallels 18/Windows 11 ARM? I have not tried for a few months and curious if it is worth trying again. (I also tried under Crossover and couldn't get it to work properly there either.) Thanks.
     
  4. DouglasK5

    DouglasK5 Bit Poster

    Messages:
    2
    I created a ticket with Parallels and contacted Palisade support. IMO it is a Palisade problem. Clearly Windows and Parallels work great on M1 and M2 Macs. Palisade needs to fix their software to work in the environment. Why did it work on Intel VMs? Anyone have solutions to move away from Palisade? What a waste of a license payment. I'd like something native to Mac.
    .
     
  5. PaulD27

    PaulD27 Bit Poster

    Messages:
    2
    Hello.

    I have a Mac with an M1 Pro processor. initially, I had Parallels Desktop 17.1.2 and Windows 11 Pro ARM installed.
    In the Windows virtual machine, I installed the Realtime Landscaping Architect 2020 program and the "Realtime Walkthrough" function I needed worked in it.

    I recently upgraded to Parallels Desktop 18.0.2 and the "Realtime Walkthrough" feature stopped working. I launch Realtime Landscaping Architect 2020, click View -> "Realtime Walkthrough" -> Ok at the top and a window appears on my screen with information that an error has occurred in the program.

    I have updated all Visual C++ x64 x86 libraries to the latest versions, and also reinstalled the Realtime Landscaping Architect 2020program, but this did not solve the problem.
    When I removed Parallels 18.0.2 and installed version 17.1.2, the "Realtime Walkthrough" function became functional again.


    I hope you will be able to fix this problem. I used the latest version of the Realtime Landscaping Architect program. Here is the official website
    https://ideaspectrum.com/professional-landscape-software/
     
  6. ChrisStitches

    ChrisStitches Bit Poster

    Messages:
    2
    I'm running Wilcom Embroidery software (Windows) and it requires a dongle by Aladdin. The company basically says tough nuggets we don't support Mac BUT they know that it's a Mac M1 issue. Parallels sees it, my M1 Mac sort of sees it, as it it recognizes that it is attached and beyond that nothing when it tries to authenticate. While not strictly a Parallels issue I thought I'd toss it out there JUST IN CASE. TIA
     
  7. LeoH5

    LeoH5

    Messages:
    1
    how can I play Detroit become human?
    it pops up an error that says: unable to find a suitable graphic card with Vulkan 1.1 support
    what I gotta do?
     

    Attached Files:

  8. JohnW70

    JohnW70 Bit Poster

    Messages:
    33
    So far, I have not managed to make Honestech VHS to DVD 5.0 SE connect to a VCAP800V3 USB connector to a video device, software and connector supplied by ClimaxDigital. The problem is that, although driver installation is shown to be successful, when attempting to add a "Video Capture Device", the only option is "Facetime HD Camera". I suspect a driver problem. Has anyone made it work? I am in contact with ClimaxDigital.
     
  9. HaraldSt

    HaraldSt Bit Poster

    Messages:
    85
    I believe drivers are required to be in ARM64 code on Windows ARM 11 same as on macOS.
     
  10. JohnW70

    JohnW70 Bit Poster

    Messages:
    33
    Quite so. They have now confirmed that they have no ARM-compatible driver, so their suggested ARM version of OBS Studio does not work in Mac either. Using the Intel version of OBS is a workaround for Mac.
     
  11. Mikhail Ushakov

    Mikhail Ushakov Parallels Team

    Messages:
    184
    Hello!
    Parallels Desktop currently doesn't support Vulkan API. I've informed our developers and managers about your request.
     
  12. JonathanA10

    JonathanA10 Bit Poster

    Messages:
    13
    The recent update fixed the issue with Total War Warhammer 3. It runs the current version without any problems now. Thanks for the fix!
     
  13. BradB7

    BradB7 Bit Poster

    Messages:
    79
    I can confirm that "Stray" works natively on Parallels 18.1 on an M1 MBP in Windows 11 22H2 when installed via Steam (I also have 16GB ram). I heard conflicting info on the interwebs about this and purchased anyway and gave it an install try yesterday. Now, it ran a little 'slow' (even with graphics set at medium), but it was operable. I didn't get any screenshots as I just tested the settings, opening cinematic sequence and moved the cat around a little bit in the cave at the beginning as well as changing camera angle views. I didn't have to use Crossover or tinker with the DX12 settings at all.
     
  14. Nick42

    Nick42

    Messages:
    2
    Hello !
    One of my clients purchased standard edition and he has mac mini with m1 processor.
    The problem is with a setup file installation for a camera , it starts but ends with the message in the attached image
    its an .exe file. In intel-based mac runs correctly the problem is with m1.
    Any suggestions?

    Camera setup installation problem.jpg
     
  15. Nick42

    Nick42

    Messages:
    2
    Hello !
    One of my clients purchased standard edition and he has mac mini with m1 processor.
    The problem is with a setup file installation for a camera , it starts but ends with the message in the attached image
    its an .exe file. In intel-based mac runs correctly the problem is with m1.
    Any suggestions?
     

    Attached Files:

  16. AlexW26

    AlexW26 Bit Poster

    Messages:
    2
    I tried to install and play Worms Clan Wars , the game loads, the audio works, but the grapics are just wrong, the game is not playable. Macbook Pro M1 Pro 16, with Windows 11 and Parallels 18.1. Some textures are also missing. Can anyone help me to fix that?
     
  17. AlexW26

    AlexW26 Bit Poster

    Messages:
    2
    Here is a screenshot how it looks...
     

    Attached Files:

  18. William31

    William31

    Messages:
    1
    guys does Prepar3d Run ON parallels?
     
  19. BryanR8

    BryanR8 Bit Poster

    Messages:
    1
    I can't play aom in my macbook pro 13" m1, i tried added ParallelsGFX, disabling emulation settings and nothing still crashed. Can anyone help me to fix that? (attach print with the error) upload_2022-12-11_1-33-11.png
     
  20. JustinC18

    JustinC18

    Messages:
    2
    Microsoft Store and Xbox App are rather problematic. The Store will not get updates and simply results in an error icon with a triangle and circle after hitting "Get Updates".
     

Share This Page