connecting with Microsoft Explorer

Discussion in 'Installation and Configuration' started by jimparrott, Dec 26, 2008.

  1. jimparrott

    jimparrott

    Messages:
    11
    Just installed Parallels Desktop 4.0 for Mac. I can't seem to get Explorer to connect to the internet - it doesn't seem to see the external modem connected by USB - Explorer opens to home page but is offline - won't/can't connect even if the host computer is connected to the internet through the external modem - I've looked through the manual but can't find how to fix this. Can anyone help me with this? Please and thank you!
     
  2. John@Parallels

    John@Parallels

    Messages:
    6,343
    What OS you have inside VM?
     
  3. jimparrott

    jimparrott

    Messages:
    11
    OS in VM

    the OS in VM is Windows XP
     
  4. jimparrott

    jimparrott

    Messages:
    11
    Windows XP
     
  5. John@Parallels

    John@Parallels

    Messages:
    6,343
    1. Check do you have Network Adapter connected and Enabled in VM configuration
    2. please post here
    ifconfig -a from Mac Terminal
    and
    ipconfig /all from Windows command console
     
  6. jimparrott

    jimparrott

    Messages:
    11
    Network adaptor is connected and enabled in VM configuration
    where will I find:
    ifconfig -a from Mac Terminal
    and
    ipconfig /all from Windows command console
     
  7. jimparrott

    jimparrott

    Messages:
    11
    in Network Adapter - do I click on Shared Networking, Bridged Ethernet or host-only networking?
     
  8. John@Parallels

    John@Parallels

    Messages:
    6,343
    Open Terminal from /Applications/Utility - Mac OS
    Start - Run - type in cmd, click Enter - Windows Command console

    Better to select Shared Networking
     
  9. jimparrott

    jimparrott

    Messages:
    11
    Not sure if you got my reply to your last message:
    Terminal - Mac

    Last login: Sun Dec 28 13:31:01 on console
    ip-66-159-124-67:~ jimparrott$


    Windows Command console

    I typed in ipconfig /all - space between g and / - terminal appeared briefly - empty and then disappeared
    with no space I got an error message - Windows cannot find "ipconfig/all". Make sure you typed the name correctly and then try again.

    I hope this helps - why is it not automatically making the connections? I've searched the manual and can't find out anything to change.

    Thanks for your help

    Jim
     
  10. John@Parallels

    John@Parallels

    Messages:
    6,343
    in Mac OS type in
    ifconfig -a

    In Windows
    do not type ipconfig /all in Run window, type cmd
    in new black window type
    ipconfig /all
    with space in between words
     
  11. jimparrott

    jimparrott

    Messages:
    11
    Last login: Sat Jan 3 21:12:39 on console
    ip-66-159-115-39:~ jimparrott$ ifconfig -a
    lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> mtu 16384
    inet6 fe80::1%lo0 prefixlen 64 scopeid 0x1
    inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
    inet6 ::1 prefixlen 128
    gif0: flags=8010<POINTOPOINT,MULTICAST> mtu 1280
    stf0: flags=0<> mtu 1280
    en0: flags=8863<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
    ether 00:1b:63:be:73:50
    media: autoselect status: inactive
    supported media: autoselect 10baseT/UTP <half-duplex> 10baseT/UTP <full-duplex> 10baseT/UTP <full-duplex,hw-loopback> 10baseT/UTP <full-duplex,flow-control> 100baseTX <half-duplex> 100baseTX <full-duplex> 100baseTX <full-duplex,hw-loopback> 100baseTX <full-duplex,flow-control> 1000baseT <full-duplex> 1000baseT <full-duplex,hw-loopback> 1000baseT <full-duplex,flow-control> none
    fw0: flags=8863<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 4078
    lladdr 00:1e:52:ff:fe:4c:e5:7a
    media: autoselect <full-duplex> status: inactive
    supported media: autoselect <full-duplex>
    en1: flags=8823<UP,BROADCAST,SMART,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
    ether 00:1e:52:83:1f:05
    media: autoselect (<unknown type>) status: inactive
    supported media: autoselect
    en3: flags=8963<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,PROMISC,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
    inet6 fe80::21c:42ff:fe00:8%en3 prefixlen 64 scopeid 0x7
    inet 10.211.55.2 netmask 0xffffff00 broadcast 10.211.55.255
    ether 00:1c:42:00:00:08
    media: autoselect status: active
    supported media: autoselect
    en4: flags=8963<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,PROMISC,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
    inet6 fe80::21c:42ff:fe00:9%en4 prefixlen 64 scopeid 0x8
    inet 10.37.129.2 netmask 0xffffff00 broadcast 10.37.129.255
    ether 00:1c:42:00:00:09
    media: autoselect status: active
    supported media: autoselect
    ppp0: flags=8051<UP,POINTOPOINT,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500
    inet 66.159.115.39 --> 216.208.154.53 netmask 0xff000000
    ip-66-159-115-39:~ jimparrott$


    When I type in ipconfig /all, I get: C:Documents and Settings\Jim Parrott>
    That's all
     
  12. John@Parallels

    John@Parallels

    Messages:
    6,343
    It seems that either Network adapter is disabled in Device Manager, or it is not connected to Virtual machine
     
  13. jimparrott

    jimparrott

    Messages:
    11
    so what do I do next?
     
  14. John@Parallels

    John@Parallels

    Messages:
    6,343
    Check adapter in Device Manager,
    and check is Network adapter is Connected and enabled in VM configuration,
     
  15. jimparrott

    jimparrott

    Messages:
    11
    enabled network adapter in Device Manager
    Network adapter is connected and enabled in VM configuration

    Ran "ipconfig /all" again - result :
    Windows IP Configuration
    Host name -TheParrotts
    Primary Dns Suffix -
    Node Type - Unknown
    IP Routing enabled - No
    WINS Proxy Enabled - No

    Ethernet adapter Local Area Connection 4 -

    Connection-specific DNS Suffix -
    Description - Parallels Ethernet Adapter
    Physical Address - 00-1c-42-001-33-0
    Dhcp Enabled - yes
    Autoconfiguration Enabled - yes
    IP Address - 10,211.55.3
    Subnet Mask - 255.255.255.0
    Default Gateway - 10.211.55.1
    DHCP Server -10.211.55.1
    DNS Servers -10.211.55.1
    Lease Obtained - Jan. 4, 2009 11;57;44 AM
    Lease Expires - Jan. 11, 2009 11;57;44 AM

    Still not able to get Explore to connect but the Parallels Internet Security is able to connect and download updates - strange unless it's working through the Mac
     
  16. jimparrott

    jimparrott

    Messages:
    11
    On a whim, I went in and removed the dialup accesses and enabled the network access - what do you know - Explorer is now working inside Window VM - many thanks - your questions and instructions were part of what lead me to do what I did.
     
  17. jlocksmith

    jlocksmith

    Messages:
    6
    How do you remove dialup access and enable network access?
     
  18. jimparrott

    jimparrott

    Messages:
    11
    Start - Control Panel
     

Share This Page