Empyrion / Valheim graphics problems (SOLVED)

Discussion in 'Parallels Desktop for Apple Silicon (M1) Mac' started by icetear, May 3, 2021.

  1. icetear

    icetear Bit Poster

    Messages:
    12
    Using 16.5 and the latest Win10 ARM build.
    - MS Office 2016 works flawless
    - Steam works
    - Skyrim works like a charm
    - Wizardry 8 works ;-)
    But when trying to play Valheim or Empyrion, the graphics have a problem. Depending on the distance to an object, it is blended in and out (not shown at all)
    although the collision detection still works. Reproducable in Valheim: just hit PLAY and see the camera moving towards the campfire with your character. The trees then flicker.
    I have a feeling that fixing this behaviour isn't a biggie... so perhaps some driver programmer might want to look into this.

    Playing Windows Games with the new M1 chip and Parallels Desktop is wonderful!

    Keep up the good work!
    Kind regards
    Mario
     
  2. MichaelH63

    MichaelH63 Kilo Poster

    Messages:
    690
    I'm not familiar with either of the two games with graphic problems, but it might be worth a try to test different emulation or (if they are older games) compatibility settings.
     
  3. icetear

    icetear Bit Poster

    Messages:
    12
    Thanks for the suggestions. No compatibility setting helps.
     
  4. SiB

    SiB Bit Poster

    Messages:
    5
    icetear, try the following. It fixes Valheim and other games so it might help with Wizardry 8 too. Please let us know:
    1. Shut down virtual machine
    2. Click on Control Center, go to the virtual machine settings and then click "Hardware > Boot Order > Advanced Settings > Boot flags"
    3. Paste the following text in the "Boot flags" field: video.untrimmed_dynamic_cbuffers=1
    4. Run the game
     
    Maria@Parallels likes this.
  5. SiB

    SiB Bit Poster

    Messages:
    5
    Sorry - I mean it might help with Empyrion.
     
  6. icetear

    icetear Bit Poster

    Messages:
    12
    Hello SiB,
    thank you very much for your suggestion. That did the trick!
    Both Empyrion and Valheim can now be played. Of course only on low settings - but for some grinding it's perfect! :)
    Still can't believe this is possible on my M1 MBA...

    Kind regards
    Mario
     
    Maria@Parallels likes this.
  7. For Valheim, the `video.untrimmed_dynamic_cbuffers=1` does indeed seem to help! Can anyone explain why? What does that flag do?
     

Share This Page