Black screen on Windows 11 VM

Discussion in 'Parallels Desktop for Apple Silicon (M1) Mac' started by MarkN8, Mar 15, 2022.

  1. MarkN8

    MarkN8 Bit Poster

    Messages:
    19
    I had been running Parallels 17.0.1 for some time with no issues. I have a MacBook Air with macOS 12.3. Today I upgraded Parallels to 17.1.1. When I ran my Windows 11 VM, it started as usual, and Parallels Tools was upgraded. I restarted Windows after that. Once Windows was up and I entered my password, there was a longer-than-usual pause, then a black screen instead of my Windows desktop. Restarting Windows or restarting Parallels had no effect.

    Any ideas as to what is happening and how I could fix it? Thanks!
     
  2. MelanieW1

    MelanieW1

    Messages:
    2
    I have exactly the same problem and i`m completely at a loss as to what I can do to fix the problem. I hope someone can help. :(
     
  3. MelanieW1

    MelanieW1

    Messages:
    2
    I think i´ve got it. Look at the menu of windows 11, klick to actions and then "Zurücksetzen" - in english it means "reset to default". Windows 11 is running again!
     

    Attached Files:

    BastianA and HenrikB3 like this.
  4. MarkN8

    MarkN8 Bit Poster

    Messages:
    19
    The next time I used my Windows 11 VM, I tried doing Actions/Reset, but the screen was still black. Not frozen, but black. Then, a few minutes later, the screen became normal. Not sure why! I restarted Windows to make sure, and the normal desktop in normal colors came up. It appears that my issue has resolved itself... unless it was a delayed reaction from the reset.
     
  5. BastianA

    BastianA Bit Poster

    Messages:
    1
    I am on Ventura. What worked for me was to suspend the machine with the button on control panel, after that I pressed start again and then Windows 11 came back to work normally.
     
    Aldo2 likes this.
  6. Aldo2

    Aldo2

    Messages:
    1
    This worked for me as well, I'm on Ventura. After suspending and pressing start it popped up normally again. Thank you for the advice!
     
  7. denethor

    denethor Bit Poster

    Messages:
    1
    Hi there, first time in here.

    Above solution (suspend/resume) no longer solves the problem for me after yesterdays Beta 2 update of Ventura. (Build 22A5286j) I am on MacBook Pro 16" with M1 Pro. Actually this is kind a weird because it was working for a almost 6-8hrs after Beta 2 and it stopped working after this morning. Same applies to to newly created VM as suggested at the end of KB123094
     
  8. JeremyW15

    JeremyW15

    Messages:
    1
    Thanks so much, I have a MacBook Air with an M1 chip, the screen was going blank (not black) for me. The reset worked for me and I am back running Windows 11 again!
     
  9. AnthonyM20

    AnthonyM20 Bit Poster

    Messages:
    4
    Same. Whereas with beta 1 I was able to get more or less normal functionality after a suspend / reactivate, now it just seems to show for 5 seconds or so, then go black. Doing the suspend again just repeats the result. This is whether it is in full screen, coherence or PIP.

    I realise that this is a beta, but there has to be a long term fix for this. Can we have any kind of update on the position, please?
     

Share This Page