Unable to connect to Parallels Desktop

Discussion in 'Installation and Configuration' started by nicholai, Nov 11, 2008.

  1. nicholai

    nicholai

    Messages:
    4
    "You may experience a connection problem or your Mac may be down. Contact the Parallels support team for assistance."

    OK - that's what the message says so I'm contacting you.

    I just installed Parallels 4 on OS X 10.5.5 this morning. The install went fine (though I did uninstall & reinstall after I got this message the first time). Anyhow, I cannot get Parallels to start. I just get this message.

    Please help.

    NR
     
  2. nicholai

    nicholai

    Messages:
    4
    Here is a screen shot of what I'm getting.

    [​IMG]
     
  3. aak

    aak

    Messages:
    73
    Hi, Nicholai!

    Could you post here output from command:
    ps aux | grep prl_

    (should be run in Terminal)

    Plus could you provide us with Parallels log file (/Library/Logs/parallels.log)
     
  4. John@Parallels

    John@Parallels

    Messages:
    6,450
    You see the error: "The Parallels virtualization service is not responding. An error occurred when trying to interact with the Parallels virtualization service. Try to restart your Mac. If the problem persists, reinstall Parallels Desktop." while running VM and after you click OK Parallels Desktop stops. Or you see the error "Unable to connect to Parallels Desktop. You may experience a connection problem or your Mac may be down. Contact the Parallels support team for assistance." when starting Parallels Desktop.

    Dispatcher service prl_disp_service is down. Restart your Mac or start the service:

    sudo /Library/Parallels/Parallels\ Service.app/Contents/MacOS/prl_disp_service -e --logfile /var/log/prl_disp_service_server.log --pidfile /var/run/prl_disp_service.pid &
     
  5. nicholai

    nicholai

    Messages:
    4
    Nicholais-MacBook-Pro:~ design$ ps aux | grep prl_
    root 195 0.0 0.2 112392 9416 ?? S 11:09AM 0:01.74 /Library/Parallels/Parallels Service.app/Contents/MacOS/prl_disp_service -e --logfile /var/log/prl_disp_service_server.log --pidfile /var/run/prl_disp_service.pid
    root 173 0.0 0.1 92140 2832 ?? Ss 11:09AM 0:00.65 /Library/Parallels/Parallels Service.app/Contents/MacOS/prl_naptd
    design 485 0.0 0.0 75492 388 s000 R+ 12:22PM 0:00.00 grep prl_
    Nicholais-MacBook-Pro:~ design$
     
  6. John@Parallels

    John@Parallels

    Messages:
    6,450
    Should be

    74 0 0x9e8000 0x4000 0x3000 com.parallels.kext.prl_usb_connect (4.0 3522.205912) <39 7 6 5 4>
    96 0 0xa4a000 0x3000 0x2000 com.parallels.kext.prl_hid_hook (4.0 3522.205912) <7 6 5 4 2>
    97 0 0x647000 0x8d000 0x8c000 com.parallels.kext.prl_hypervisor (4.0 3522.205912) <12 7 6 5 4 2>
    111 0 0x42db6000 0x5000 0x4000 com.parallels.kext.prl_vnic (4.0 3522.205912) <41 5 4>
    112 0 0x42dbb000 0x7000 0x6000 com.parallels.kext.prl_netbridge (4.0 3522.205912) <6 5 4 2>

    What software do you have on Mac?
     
  7. sebduggan

    sebduggan

    Messages:
    8
    I'm having exactly the same issue, and am getting pretty much the same grep output:

    Mac-Pro:~ seb$ ps aux | grep prl_
    root 234 0.0 0.1 112780 9412 ?? S 6:50pm 0:00.41 /Library/Parallels/Parallels Service.app/Contents/MacOS/prl_disp_service -e --logfile /var/log/prl_disp_service_server.log --pidfile /var/run/prl_disp_service.pid
    root 213 0.0 0.0 92140 2804 ?? Ss 6:50pm 0:00.05 /Library/Parallels/Parallels Service.app/Contents/MacOS/prl_naptd
    seb 362 0.0 0.0 599868 508 s000 R+ 6:52pm 0:00.00 grep prl_
    Mac-Pro:~ seb$


    Attached also is my log file.
     

    Attached Files:

  8. johnb

    johnb

    Messages:
    33
    i tried restarting the mac and running the command. nothing helped. running the command resulting in an error "WARNING: QApplication was not created in the main() thread." and i still get the unable to connect error.
     
  9. Eisman

    Eisman

    Messages:
    13
    I'm running into the same problem.

    According to the logs it appears as though the networking service can't be started but there are 2 activated ethernet entries in my networking settings.

    I hope these logs give you a hint as to the problem

    eisbook:~ fw$ cat /var/log/system.log | grep parallels
    Nov 12 12:42:51 eisbook com.parallels.desktop.launchdaemon[81]: /Library/Parallels/Parallels Service.app/Contents/Resources/ParallelsDispatcherService: line 165: 223 Killed "${ParallelsDispatcherService}" -e --logfile "${LogFile}" --pidfile "${PidFile}" > /dev/null 2>&1
    Nov 12 12:42:51 eisbook com.apple.launchd[1] (com.parallels.desktop.launchdaemon[81]): Exited with exit code: 1
    Nov 12 12:45:28 localhost kernel[0]: com.parallels.kext.prlnet 4.0.3522.206020 has started.
    Nov 12 12:45:28 localhost kernel[0]: com.parallels.kext.vnic 4.0.3522.206020 has started.
    Nov 12 12:45:55 eisbook com.parallels.desktop.launchdaemon[41]: launchctl: Error unloading: com.parallels.vm.prl_naptd
    Nov 12 12:45:55 eisbook com.parallels.desktop.launchdaemon[41]: kextunload: unload id com.parallels.kext.prl_vnic succeeded (any personalities also unloaded)
    Nov 12 12:45:55 eisbook com.parallels.desktop.launchdaemon[41]: kextunload: unload id com.parallels.kext.prl_netbridge succeeded (any personalities also unloaded)
    Nov 12 12:45:55 eisbook kernel[0]: com.parallels.kext.vnic 4.0.3522.206020 is unloading.
    Nov 12 12:45:55 eisbook kernel[0]: com.parallels.kext.prlnet 4.0.3522.206020 is unloading.
    Nov 12 12:45:59 eisbook com.parallels.desktop.launchdaemon[41]: kextload: /System/Library/Extensions/prl_vnic.kext loaded successfully
    Nov 12 12:46:00 eisbook kernel[0]: com.parallels.kext.vnic 4.0.3522.206020 has started.
    Nov 12 12:46:01 eisbook com.parallels.desktop.launchdaemon[41]: kextload: /System/Library/Extensions/prl_netbridge.kext loaded successfully
    Nov 12 12:46:02 eisbook kernel[0]: com.parallels.kext.prlnet 4.0.3522.206020 has started.
    Nov 12 12:46:02 eisbook com.parallels.desktop.launchdaemon[41]: No suitable device found for PVS0.
    Nov 12 12:46:03 eisbook kernel[0]: com_parallels_kext_prl_vnic_device_0: Ethernet address 00:1c:42:00:00:08
    Nov 12 12:46:04 eisbook com.parallels.desktop.launchdaemon[41]: No suitable device found for PVS1.
    Nov 12 12:46:06 eisbook kernel[0]: com_parallels_kext_prl_vnic_device_1: Ethernet address 00:1c:42:00:00:09
    Nov 12 12:46:07 eisbook com.apple.launchd[1] (com.parallels.vm.prl_naptd): Unknown key for boolean: SuccessfulExit
    Nov 12 12:46:08 eisbook com.parallels.desktop.launchdaemon[41]: Configuring en2...
    Nov 12 12:46:08 eisbook com.parallels.desktop.launchdaemon[41]: No System Preferences changes required.
    Nov 12 12:46:08 eisbook com.parallels.desktop.launchdaemon[41]: Configuring en3...
    Nov 12 12:46:08 eisbook com.parallels.desktop.launchdaemon[41]: No System Preferences changes required.


    eisbook:~ fw$ cat /var/log/prl_disp_service_server.log
    Nov 12 12:45:51 Starting Parallels networking...
    Nov 12 12:45:51 Stopping Parallels networking
    Nov 12 12:46:08 Parallels networking sucessfully started
    Nov 12 12:46:10 Restarting CiscoVPN
    Nov 12 12:46:11 Starting Parallels Dispatcher Service
     
  10. ichi

    ichi

    Messages:
    20
    Same problem here. Another reply would be nice Parallels. Thanks.
     
  11. aak

    aak

    Messages:
    73
    Hi!

    Guys is there any chance that you're running firewall?
    You can check it in System Preferences -> Security -> Firewall.

    If so try to turn it off by selecting 'Allow all incoming connections'
     

    Attached Files:

  12. ichi

    ichi

    Messages:
    20
    Still doesn't work. Also if I try the command I get the same error and when I press ctrl-c, it says "Bus Error"...
    WARNING: QApplication was not created in the main() thread.

    [2]- Bus error
     

    Attached Files:

  13. Eisman

    Eisman

    Messages:
    13
    Sorry John,

    no firewall running. Next idea please :)
     
  14. sebduggan

    sebduggan

    Messages:
    8
    No, firewall's not running here either...
     
  15. sandro

    sandro Parallels Developers

    Messages:
    520
    Hi.

    Thanks for your help. At log file i see:

    "Listen operation failed!"

    Could you please perform from terminal commands:

    sudo netstat -ln -p tcp
    sudo lsof -c prl_disp_service

    and post here output of commands.
     
  16. Eisman

    Eisman

    Messages:
    13
    don't know if this helps coming from me but here (run as root)


    sh-3.2# netstat -ln -p tcp
    Active Internet connections
    Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address (state)
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49398 64.131.89.11.80 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49397 64.131.89.11.80 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49396 64.131.89.11.80 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49395 64.131.89.11.80 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49394 64.131.89.11.80 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49393 64.131.89.11.80 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49392 64.131.89.11.80 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49391 64.131.89.11.80 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49390 64.131.89.11.80 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49389 64.131.89.11.80 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49388 64.131.89.11.80 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49387 64.131.89.11.80 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49386 64.131.89.11.80 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49385 64.131.89.11.80 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49384 64.131.89.11.80 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.0.9.49162 205.188.8.213.5190 ESTABLISHED
    sh-3.2# ls
    ls lsbom lsm lsof lsvfs
    sh-3.2# lsof -c prl_disp_service
    COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE/OFF NODE NAME
    prl_disp_ 223 root cwd DIR 14,2 1258 2 /
    prl_disp_ 223 root txt REG 14,2 7984912 1067503 /Library/Parallels/Parallels Service.app/Contents/MacOS/prl_disp_service
    prl_disp_ 223 root txt REG 14,2 297056 22387 /usr/lib/libpam.1.dylib
    prl_disp_ 223 root txt REG 14,2 901504 36546 /System/Library/Frameworks/OpenAL.framework/Versions/A/OpenAL
    prl_disp_ 223 root txt REG 14,2 508368 1067487 /Library/Parallels/Parallels Service.app/Contents/MacOS/libQtXml.4.dylib
    prl_disp_ 223 root txt REG 14,2 9627968 1067484 /Library/Parallels/Parallels Service.app/Contents/MacOS/libQtGui.4.dylib
    prl_disp_ 223 root txt REG 14,2 842036 1067485 /Library/Parallels/Parallels Service.app/Contents/MacOS/libQtNetwork.4.dylib
    prl_disp_ 223 root txt REG 14,2 2034208 1067483 /Library/Parallels/Parallels Service.app/Contents/MacOS/libQtCore.4.dylib
    prl_disp_ 223 root txt REG 14,2 148736 6888 /System/Library/Extensions/AudioIPCDriver.kext/Contents/Resources/AudioIPCPlugIn.bundle/Contents/MacOS/AudioIPCPlugIn
    prl_disp_ 223 root txt REG 14,2 89856 784311 /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/Contents/PlugIns/AppleHDAHALPlugIn.bundle/Contents/MacOS/AppleHDAHALPlugIn
    prl_disp_ 223 root txt REG 14,2 730864 728297 /Library/Audio/Plug-Ins/HAL/JackRouter.plugin/Contents/MacOS/JackRouter
    prl_disp_ 223 root txt REG 14,2 636924 728324 /Library/Frameworks/Jackmp.framework/Versions/A/Jackmp
    prl_disp_ 223 root txt REG 14,2 10235872 12055 /usr/share/icu/icudt36l.dat
    prl_disp_ 223 root txt REG 14,2 1059776 21835 /usr/lib/dyld
    prl_disp_ 223 root txt REG 14,2 135028736 785209 /private/var/db/dyld/dyld_shared_cache_i386
    prl_disp_ 223 root 0r CHR 3,2 0t0 71968900 /dev/null
    prl_disp_ 223 root 1w CHR 3,2 0t409 71968900 /dev/null
    prl_disp_ 223 root 2w CHR 3,2 0t409 71968900 /dev/null
    prl_disp_ 223 root 3r CHR 8,1 0t4320 72249732 /dev/urandom
    prl_disp_ 223 root 4 PIPE 0x45433ec 16384
    prl_disp_ 223 root 5 PIPE 0x4543388 16384
    prl_disp_ 223 root 6 PIPE 0x4543af4 16384
    prl_disp_ 223 root 7 PIPE 0x4543a90 16384
    prl_disp_ 223 root 8u KQUEUE count=0, state=0
    prl_disp_ 223 root 9 PIPE 0x557b06c 16384
    prl_disp_ 223 root 10 PIPE 0x557b008 16384
    prl_disp_ 223 root 11u KQUEUE count=0, state=0x2
    prl_disp_ 223 root 12 PIPE 0x557afa4 16384
    prl_disp_ 223 root 13 PIPE 0x557af40 16384
    prl_disp_ 223 root 14u unix 0x49fe110 0t0 ->(none)
    prl_disp_ 223 root 15 PIPE 0x4544f44 16384
    prl_disp_ 223 root 16 PIPE 0x4544ee0 16384
    prl_disp_ 223 root 17 PIPE 0x4542a28 16384
    prl_disp_ 223 root 18 PIPE 0x45429c4 16384
    prl_disp_ 223 root 19u IPv4 0x46a0a68 0t0 TCP *:64000 (LISTEN)
    prl_disp_ 223 root 20u IPv4 0x43d7b08 0t0 UDP eisbook.stargatecommand:64000
    prl_disp_ 223 root 21 PIPE 0x454438c 16384
    prl_disp_ 223 root 22 PIPE 0x557b0d0 16384
    prl_disp_ 223 root 23 PIPE 0x4542fa0 16384
    prl_disp_ 223 root 24 PIPE 0x4543004 16384
    prl_disp_ 223 root 25 PIPE 0x557aedc 16384
    prl_disp_ 223 root 26 PIPE 0x557ae78 16384
    prl_disp_ 223 root 27 PIPE 0x557ae14 16384
    prl_disp_ 223 root 28 PIPE 0x557adb0 16384
    prl_disp_ 223 root 29 PIPE 0x557ad4c 16384
    prl_disp_ 223 root 30 PIPE 0x557ace8 16384
    prl_disp_ 223 root 31u unix 0x4541aa0 0t0 ->0x4541b28
    prl_disp_ 223 root 32 PIPE 0x557ac84 16384
    prl_disp_ 223 root 33 PIPE 0x557ac20 16384
     
  17. ichi

    ichi

    Messages:
    20
    Here is the contents of my Parallels.log after clearing it and then running it...

    Wednesday, 12 November 2008 13:33:59 Europe/London
    13:34:02.774 F /prl_common_utils:2955/ ParallelsDirs::Init( ) was called. Current app mode = 1
    13:34:02.857 F /gui:2955/ Resolving alias /Users/ichi/Documents/.parallels-vm-directory/Microsoft Windows XP
    13:34:02.858 F /gui:2955/ Resolved alias = /Users/ichi/Virtual Machines/Parallels/WinXP Pro Dev/winxp.pvs
    13:34:02.862 F /gui:2955/ Adding old format VM. Alias path = /Users/ichi/Documents/.parallels-vm-directory/Microsoft Windows XP, .pvs path = /Users/ichi/Virtual Machines/Parallels/WinXP Pro Dev/winxp.pvs, VM name = Microsoft Windows XP
    13:34:02.862 F /gui:2955/ Resolving alias /Users/ichi/Documents/.parallels-vm-directory/Windows XP Professional Stables
    13:34:02.862 F /gui:2955/ Resolved alias = /Users/ichi/Virtual Machines/Parallels/Stables Dev/Windows XP Professional/Windows XP Professional.pvs
    13:34:02.866 F /gui:2955/ Adding old format VM. Alias path = /Users/ichi/Documents/.parallels-vm-directory/Windows XP Professional Stables, .pvs path = /Users/ichi/Virtual Machines/Parallels/Stables Dev/Windows XP Professional/Windows XP Professional.pvs, VM name = Windows XP Professional Stables
    13:34:02.886 I SGAC/gui:2955/ Process Serial Number: {0, 1052929}
    13:34:02.886 I SGAC/gui:2955/ Initialized: Shared Guest Applications dispatcher
    13:34:03.072 F /gui:2955/ Creating Mac menu bar...
    13:34:03.075 F /gui:2955/ RLIMIT_NOFILE changed to maximum: 4294967295
    13:34:03.075 I CPTOOL /gui:2955/ {init @ CPInit.cpp:34} CPInit initialization...
    13:34:03.076 I CPTOOL /gui:2955/ {init @ CPInit.cpp:51} CPInterceptor::Initialize returns 1
    13:34:03.076 I CPTOOL /gui:2955/ {init @ CPInit.cpp:55} CPInterceptor::Start returns 1
    13:34:03.091 F /gui:2955/ Patching Preferences menu...
    13:34:03.091 F /gui:2955/ Patching Quit menu...
    13:34:03.091 F /gui:2955/ localhost status: connecting
    13:34:03.111 F /gui:2955/ Patching About menu...
    13:34:03.248 F /pvecontrol:2955/ Can't connect to dispatcher!
    13:34:03.251 F /gui:2955/ localhost: received result for [DspCmdUserLogin]. RC = [PRL_ERR_CANT_CONNECT_TO_DISPATCHER]
    13:34:03.256 F /gui:2955/ Showing message box... Code=[PRL_ERR_CANT_CONNECT_TO_DISPATCHER] type=[2]
    13:34:03.256 F /gui:2955/ No parent for the message was found.
    13:34:04.792 F /gui:2955/ Check if need to unblock console deletion.
    13:34:04.793 F /gui:2955/ localhost status: disconnected
    13:34:04.794 I CPTOOL /gui:2955/ {deinit @ CPInit.cpp:67} CPInit deinitialization...
    13:34:04.801 I SGAC/gui:2955/ Deinitializing: Shared Guest Applications dispatcher
    13:34:04.801 I SGAC/gui:2955/ Deinitialized: Shared Guest Applications dispatcher


    Here is netstat -ln -p tcp...
    netstat -ln -p tcp
    Active Internet connections
    Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address (state)
    tcp4 0 0 192.168.1.79.56398 74.125.39.19.443 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.1.79.56397 74.125.39.19.443 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.1.79.56396 74.125.39.19.443 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.1.79.56070 74.125.39.18.443 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.1.79.53954 87.194.32.225.1723 ESTABLISHED
    tcp4 0 0 192.168.1.79.56386 74.125.39.19.443 TIME_WAIT
    tcp4 0 0 192.168.1.79.56387 74.125.39.19.443 TIME_WAIT
    tcp4 0 0 192.168.1.79.56388 74.125.39.19.443 TIME_WAIT
    tcp4 0 0 192.168.1.79.56389 74.125.39.19.443 TIME_WAIT
    tcp4 0 0 192.168.1.79.56390 74.125.39.19.443 TIME_WAIT
    tcp4 0 0 192.168.1.79.56391 74.125.39.19.443 TIME_WAIT
    tcp4 0 0 192.168.1.79.56392 74.125.39.19.443 TIME_WAIT
    tcp4 0 0 192.168.1.79.56393 74.125.39.19.443 TIME_WAIT
    tcp4 0 0 192.168.1.79.56394 74.125.39.19.443 TIME_WAIT
    tcp4 0 0 192.168.1.79.56395 74.125.39.19.443 TIME_WAIT

    And sudo lsof -c prl_disp_service doens't give me any output...
     
  18. sandro

    sandro Parallels Developers

    Messages:
    520
    So dispatcher wasn't started by some reasons. Please try to perform from Terminal:

    sudo launchctl start com.parallels.desktop.launchdaemon

    or restart your host
     
  19. nicholai

    nicholai

    Messages:
    4
    The firewall is not an issue for me - my firewall is set to allow all incoming connections . I have also verified that prl_disp_service is running. NR
     
    Last edited: Nov 12, 2008
  20. sandro

    sandro Parallels Developers

    Messages:
    520
    Sorry, my fault, wrong netstat form: "netstat -lan | grep LISTEN" would be better ;)

    But nevertheless from lsof output i see necessary data. So dispatcher started and listening incoming connections. My single idea is firewall. I've already seen post from you that firewall switched off but in order to be absolutely assured in it could you please perform from terminal command:

    sudo ipfw list

    and post here output.
     

Share This Page