Windows 10 takes several minutes to load after problem with Explorer

Discussion in 'Windows Virtual Machine' started by jasimon9, Apr 12, 2023.

Tags:
  1. jasimon9

    jasimon9 Member

    Messages:
    21
    On Parallels 18.2.0 with Windows 10 VM.
    Up until yesterday, the Windows VM seemed to load in a normal time of perhaps 30 seconds. Yesterday something odd happened when trying to start the VM, where Windows just gave a blank gray screen. I was able to solve the problem using Scenario 1 given at https://www.parallels.com/blogs/how-to-fix-the-black-screen-in-windows/. Essentially, invoke Task Manager to restart Explorer.
    However, after recovering the ability to start Windows, I immediately observed that Windows now takes 4-5 minutes to start. Once it gets started, performance seems normal.
    How to fix?
     
  2. Pramesh Boodadoo

    Pramesh Boodadoo Staff Member

    Messages:
    542
    Hello,
    For us to further investigate the technical issue, kindly provide us with the following information:
    1. Collect a technical report (right-click Parallels icon in Dock > Help > Send technical data > check "Attach screenshots..." > press Send Report) and provide us with the report's 9-digit ID in reply to this post.
    Thanks
     
  3. jasimon9

    jasimon9 Member

    Messages:
    21
    The problem is no longer occurring. I suspect it may have had something to do with an external disk drive that went bad. So no further assistance requested at this time.
     

Share This Page