Big Sur: Black screen when starting Windows 10 VM from dock icon (16.1.1)

Discussion in 'Windows Guest OS Discussion' started by danis039, Dec 7, 2020.

  1. danis039

    danis039 Bit Poster

    Messages:
    3
    Hey guys,

    I have my Windows 10 VM (Windows 10 Home, version 2004) kept in dock, which I usually use to directly launch the VM without having to open Parallels. After updating to Big Sur, whenever I launch Windows 10 directly from my Windows 10 VM docked icon, the VM is launched in a full black screen. The only solution is then to shut down the VM with Actions - Shut Down.

    This issue does not occur if I start the VM after launching Parallels and then starting Windows 10 VM manually or even automatically (when configured to start when Parallels launches, for example). In such cases the VM is started in full screen without any issues.

    Could we please get a fix for this?

    Cheers
     
  2. AndreasN8

    AndreasN8 Bit Poster

    Messages:
    2
    Hi! Same issue here. Thanks for the workaround danis039. Hope that this will be fixed soon.
     
    Maria@Parallels likes this.
  3. Maria@Parallels

    Maria@Parallels Kilo Poster

    Messages:
    8,693
    Hello, did you try to reset your VM?
     
  4. AndreasN8

    AndreasN8 Bit Poster

    Messages:
    2
    Yes, does not work dear.
     
  5. JeanneG2

    JeanneG2

    Messages:
    1
    I am having the same issue. Resetting the VM also does not work.
     
  6. Miles_Teg

    Miles_Teg Bit Poster

    Messages:
    21
    I have this same issue after upgrading to Big Sur. @danis039 did you ever submit a help ticket?
     
  7. trekrap

    trekrap Bit Poster

    Messages:
    3
    Same issue. Resolution was to reverting to a smartguard snapshot of a quiesced VM and re-install Parallels Desktop, then restart Windows VM.

    Windows 10 Pro 20H2 Build 19042.685
    Parallels desktop 16.1.2 (49151)
    macOS Big Sur V11.1
    Mac mini (2018) Intel(R) Core(TM) i7-8700B CPU @ 3.20GHz 3.19 GHz
     

Share This Page