Parallels 14, Mojave, Admin Password on every launch

Discussion in 'Installation and Configuration' started by alexander.buehler, Oct 4, 2018.

  1. alexander.buehler

    alexander.buehler Bit Poster

    Messages:
    4
    I'm using Parallels 14 and Mojave (final release) on a freshly installed machine. Everything seamed tp went smooth but on every launch I have to enter the admin / account password for installing PD14. Temporarily disabling SIP to allow any system modification does not help either. After I entered my password PD14 just starts normally showing up control center. I think it has something todo with Mojave's new security features. Granting full disk access in security setting does not help as well... does anyone face similar issues or can suggest a workaround / fix?
     
  2. PaulChris@Parallels

    PaulChris@Parallels Product Expert Parallels Support

    Messages:
    3,141
    Hi @alexander.buehler, can you please provide the output of the following command in Terminal?
    diskutil list
     
  3. alexander.buehler

    alexander.buehler Bit Poster

    Messages:
    4
    /dev/disk0 (internal, physical):

    #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER

    0: GUID_partition_scheme *121.3 GB disk0

    1: EFI EFI 209.7 MB disk0s1

    2: Apple_APFS Container disk3 121.1 GB disk0s2


    /dev/disk1 (internal, physical):

    #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER

    0: GUID_partition_scheme *2.0 TB disk1

    1: EFI EFI 209.7 MB disk1s1

    2: Apple_APFS Container disk2 2.0 TB disk1s2


    /dev/disk2 (synthesized):

    #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER

    0: APFS Container Scheme - +2.0 TB disk2

    Physical Store disk1s2

    1: APFS Volume Data 734.1 GB disk2s1


    /dev/disk3 (synthesized):

    #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER

    0: APFS Container Scheme - +121.1 GB disk3

    Physical Store disk0s2

    1: APFS Volume System 34.4 GB disk3s1

    2: APFS Volume Preboot 49.3 MB disk3s2

    3: APFS Volume Recovery 512.4 MB disk3s3

    4: APFS Volume VM 2.1 GB disk3s4


    /dev/disk4 (external, physical):

    #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER

    0: GUID_partition_scheme *512.1 GB disk4

    1: EFI EFI 209.7 MB disk4s1

    2: Microsoft Basic Data Windows 511.9 GB disk4s2


    /dev/disk5 (external, physical):

    #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER

    0: GUID_partition_scheme *2.0 TB disk5

    1: EFI EFI 209.7 MB disk5s1

    2: Apple_CoreStorage Backup 2.0 TB disk5s2

    3: Apple_Boot Boot OS X 134.2 MB disk5s3


    /dev/disk6 (external, virtual):

    #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER

    0: Apple_HFS Backup +2.0 TB disk6

    Logical Volume on disk5s2

    3FF4B182-0117-45DD-8F9E-5B967AF724F3

    Unlocked Encrypted
     
  4. LeighB

    LeighB Bit Poster

    Messages:
    9
    Hi, I have the same issue on a recently upgraded machine. Any insight would be appreciated.
     
  5. Ajith@Parallels

    Ajith@Parallels Parallels Support

    Messages:
    2,036
    Do you have multiples hard disks on your Mac?
     
  6. Ajith@Parallels

    Ajith@Parallels Parallels Support

    Messages:
    2,036
    Hi alexander.buehler,
    Do you have OS installed on one disk and have Users folder on another?
     
  7. alexander.buehler

    alexander.buehler Bit Poster

    Messages:
    4
    Right, two disks one for the OS and one for the home directories of the users
     
  8. Ajith@Parallels

    Ajith@Parallels Parallels Support

    Messages:
    2,036
    This issue is only started with updates after the version Parallels Desktop 13.2.0. It is escalated to development. You can move users folders to the same drive where you have the OS or downgrade to Parallels Desktop 13.2.0 to fix the issue for now.
     
  9. LeighB

    LeighB Bit Poster

    Messages:
    9
    Yes, I have a number of disks. The OS and programs are on the SSD disk, but because it is quite small, I have most of the files including user files and the Parallels virtual machines on another disk. The Acronis backups are on yet another disk.
     
  10. alexander.buehler

    alexander.buehler Bit Poster

    Messages:
    4
    Thanks for escalating the bug to development. Both suggested workarounds are not an option for me so I'll wait on a fix that hopefully will be included in a soon upcoming patch. If this is currently just an annoyance I'm ok with it. But I'm wondering if PD14 is working as intended / fully functional as it repeatedly states that it needs my password for installing parts of it. From what I experienced so far it seems ok to me. Can you confirm this?
     
  11. Ajith@Parallels

    Ajith@Parallels Parallels Support

    Messages:
    2,036
    Yes, apart from reinstallation every time there are no reports with the issues in the functionality.
     
  12. Ajith@Parallels

    Ajith@Parallels Parallels Support

    Messages:
    2,036
    This issue is only started with updates after the version Parallels Desktop 13.2.0. It is escalated to development. You can move users folders to the same drive where you have the OS or downgrade to Parallels Desktop 13.2.0 to fix the issue for now.
     
  13. LeighB

    LeighB Bit Poster

    Messages:
    9
    Neither is really an option for me right now. I guess I'll bear with the problem for now. I didn't have the problem until I quit using version 13...I don't know if that adds any useful information. Thanks for your help.
     
  14. Ajith@Parallels

    Ajith@Parallels Parallels Support

    Messages:
    2,036
    Thank you for understanding.
     

Share This Page