Parallels 16 - Strange Graphic Problems with RDP on Win10

Discussion in 'Windows Guest OS Discussion' started by grubgrub, Aug 11, 2020.

  1. grubgrub

    grubgrub Bit Poster

    Messages:
    3
    Hey,

    just updated to Parallels 16 on my working machine. I connect to the machine via RDP and it seems like a strange bug is going on here. Only moved around with my mouse and this happened (as seen in the attachment). Did not had this problems with Parallels 15 at all. Tried reinstalling to tools and change settings in my rdp connection.
     

    Attached Files:

  2. KalleS1

    KalleS1 Bit Poster

    Messages:
    1
    I also experience similar issue after upgrading to Parallels 16 (running on macOS Mojave), RDP connection to Windows 10 VM has screen contents "shifting" like in blocks all the time and hence practically useless. VM's local screen works okay, only affects RDP. I had to downgrade back to Parallels 15 after which everything started to work correctly again.
     
  3. CarloA2

    CarloA2 Bit Poster

    Messages:
    1
    Same problem for me. I'm back to release 15 and waiting for the issue fix.
     
  4. grubgrub

    grubgrub Bit Poster

    Messages:
    3
    as a workaround I completly deinstalled the parallel tools.
     
  5. HectorM1

    HectorM1 Bit Poster

    Messages:
    3
    I can confirm this happens to me as well, after updating to Parallels Desktop 16 Pro. What I did was to disable WDDM driver for RDP sessions. This now makes sense thanks to grubgrub's workaround that removing the Parallels Tools also solves the issue. Seems like the problem is the WDDM driver for the virtual gpu.
     
    grubgrub likes this.
  6. Maria@Parallels

    Maria@Parallels Parallels Team

    Messages:
    6,179
    Hi guys,
    please add the boot flag below and check the issue:

    video.metal=0
     
    JimH5 and SopDa like this.
  7. SopDa

    SopDa Bit Poster

    Messages:
    5
    Perfect, it's working now.
     
    Maria@Parallels likes this.
  8. grubgrub

    grubgrub Bit Poster

    Messages:
    3
    All graphical errors are gone - Thanks!
     
  9. HectorM1

    HectorM1 Bit Poster

    Messages:
    3
    Disabling this causes issues with gaming. Not an acceptable solution.
     
    KyleS7 likes this.
  10. KyleS7

    KyleS7 Bit Poster

    Messages:
    2
    Also experiencing this issue. I've downgraded to Parallels 15 as disabling metal is not an option. This needs to be fixed in a future version.
     
  11. TakuyaM3

    TakuyaM3 Bit Poster

    Messages:
    1
    It solved the issue. But I hope it will be fixed so that we can use it with metal enabled.
     
  12. HectorM1

    HectorM1 Bit Poster

    Messages:
    3
    Any real updates on this? Disabling Metal is not a fix.
     
    KyleS7 likes this.
  13. ThirdI

    ThirdI Bit Poster

    Messages:
    2
    Thanks for flagging this issue. I'm having the same problem. Found this discussion via a Google search Will implement the boot flag fix until something better is available.
     
  14. KentM3

    KentM3 Bit Poster

    Messages:
    2
    Adding the video.metal=0 boot flag has not worked for me. Instead, the Windows 10 VM glitch has gone from solid colour blocks like the OP, to scrambled patterns as per attached. Any other thoughts on this one @Maria@Parallels
     

    Attached Files:

  15. Maria@Parallels

    Maria@Parallels Parallels Team

    Messages:
    6,179
    Hi, we're working on the issue resolution.
    Once we get any update we will let you know.
    Thank you for sharing your thoughts here.
     
    KyleS7 and KentM3 like this.
  16. AdamHill

    AdamHill Bit Poster

    Messages:
    3
    video.metal=0 did not work for me either. VS and the Windows Taskbar are all scrambled.

    upload_2020-9-3_22-23-27.png
     
  17. Maria@Parallels

    Maria@Parallels Parallels Team

    Messages:
    6,179
    Hello guys, Parallels Desktop 16.0.1 version has been release.
    Please update your Parallels Desktop to the latest build and check the issue.
    Share with us any results please.
     
    KyleS7 likes this.
  18. KyleS7

    KyleS7 Bit Poster

    Messages:
    2
    I was able to update and test -- it's working great for me now!

    Thank you so much for resolving this issue!
     
  19. KentM3

    KentM3 Bit Poster

    Messages:
    2

    Attached Files:

Share This Page