Win10 Boot Camp won't boot in Parallels

Discussion in 'Installation and Configuration' started by ThomasC9, Nov 9, 2017.

  1. ThomasC9

    ThomasC9 Bit Poster

    Messages:
    10
    On my iMac (2017) I installed MacOS 10.13.1, then Win10 Creator's Update in Boot Camp, then Parallels 13. I can add the Boot Camp Partition to Parallels, but it won't boot (see attached screenshot). I don't know what I did wrong... Bildschirmfoto 2017-11-09 um 22.23.00.png
     
  2. Alfena@Parallels

    Alfena@Parallels Kilo Poster

    Messages:
    445
  3. ThomasC9

    ThomasC9 Bit Poster

    Messages:
    10
    Thank you for your reply! I tried it, but when I try to use the Boot Camp partition as source of the Hard Drive of the VM, it doesn't appear in the list.
     
  4. ThomasC9

    ThomasC9 Bit Poster

    Messages:
    10
    I completely reinstalled macOS and Windows, but the problem still exists...
     
    iciconnect likes this.
  5. PaulChris@Parallels

    PaulChris@Parallels Product Expert Parallels Support

    Messages:
    3,143
    Hi @ThomasC9, this issue might have occurred due to the Partition boundaries are not recognized correctly on the disk. File system may or may not be damaged.
    To fix the issue, please follow the steps provided mentioned below:

    1. Check Windows hard disk for errors as described in this article.
    2. Start Parallels Desktop without starting you Boot Camp based virtual machine.
    3. In the menu bar choose Actions > Configure > Hardware > Boot Order > Advanced Settings and in Boot flags insert:
    devices.sfilter.enable=0
    4. Now choose Hard Disk > Edit Partitions > EFI partition should be added.
     
    iciconnect likes this.
  6. ThomasC9

    ThomasC9 Bit Poster

    Messages:
    10
    I'm not quite sure what you mean in step 4. I have two partitions in Hard Disk > Edit Partitions, the EFI and Data Partition (see Sreenshot). What should I do with these?
    Bildschirmfoto 2017-11-12 um 19.47.13.png
     
    Last edited: Nov 12, 2017
  7. TimothyK1

    TimothyK1 Bit Poster

    Messages:
    7
    Having the same exact issue and what you have described above is not working.
     
  8. ThomasC9

    ThomasC9 Bit Poster

    Messages:
    10
  9. TimothyK1

    TimothyK1 Bit Poster

    Messages:
    7
    Still not working for me even with the 13.2 update. I've since tried VMWare Fusion 10 and it work like a pro as a virtual machine and with bootcamp.
     
  10. PaulChris@Parallels

    PaulChris@Parallels Product Expert Parallels Support

    Messages:
    3,143
    Hi @ThomasC9, have you tried unchecking "EFI" from the list of partition? If not, please try it and keep us posted the results. Thanks!
     
  11. PaulChris@Parallels

    PaulChris@Parallels Product Expert Parallels Support

    Messages:
    3,143
    Hi @TimothyK1, can you please send us a problem report collected right after the error and a splash screen (Help menu > Send Technical Data...)? This will help us significantly, please reply me back with the report ID number.
     
  12. TimothyK1

    TimothyK1 Bit Poster

    Messages:
    7
    Report ID: 227322908
     

    Attached Files:

  13. ThomasC9

    ThomasC9 Bit Poster

    Messages:
    10
    I tried it, but it doesn't remember it. The next time I look at the list of partitions, it is checked again. Still not working...
     
  14. TimothyK1

    TimothyK1 Bit Poster

    Messages:
    7
    I'm having the same exact issue as ThomasC9. Thanks
     
  15. MikaelB

    MikaelB Bit Poster

    Messages:
    3
    I just upgraded for adding support for boot camp when running from 10.13 host. I have the same issue. Boot camp not in list of hard drives.
     
  16. Hemnath@Parallels

    Hemnath@Parallels Parallels Support

    Messages:
    1,128
    Hi MikaelB. Can you share a screenshot of this scenario?
     
  17. MikaelB

    MikaelB Bit Poster

    Messages:
    3
  18. Hemnath@Parallels

    Hemnath@Parallels Parallels Support

    Messages:
    1,128
    Appreciate your time and effort on this. Please be informed that our engineering team is working on this issue at present. We'll keep you posted.
    ThomasC9 and TimothyK1, please delete the existing boot camp virtual machines (if there are any) on your computers and create new ones. If you succeed, but the shell error screen (like the one mentioned in the beginning of this thread) comes up again, disable the EFI setting for the virtual machine and let us know what happens next.
     
  19. TimothyK1

    TimothyK1 Bit Poster

    Messages:
    7
    EFI will not stay disabled. I can uncheck EFI, the disk disappears from my desktop and then reappears a few seconds later. To be honest I'm over this software as of now and using VM FusionWare. This has been an ongoing issue for over 4 weeks now and this is software I use for work as a software developer.
     
  20. MikaelB

    MikaelB Bit Poster

    Messages:
    3
    Any ETA regarding a fix for this issue?
     

Share This Page