Performance problems in Windows 10 after upgrade to v14

Discussion in 'Windows Guest OS Discussion' started by DellW, Aug 27, 2018.

  1. DellW

    DellW

    Messages:
    1
    Hi y'all

    I've upgraded to Parallels 14 and ensured that Parallels Tools has updated in my Windows 10 guest VM. Ever since the upgrade, I'm experiencing severe performance problems in my windows 10 VM such that it is essentially unusable. The CPU usage is spiking to 100%, but by the time I'm able to bring up the Task Manager, it goes back to normal. However, almost nothing in IE is useable. Is there anything I can do to diagnose this problem?

    Thanks
    Dell
    Madison, AL
     
    MarkB24 likes this.
  2. Dmitry@Parallels

    Dmitry@Parallels Staff Member

    Messages:
    492
    Hi @DellW, can you please send us a technical report collected when you notice high CPU usage, via Windows 10 menu bar > Help > Send Technical Data...
    Please post the report ID here, I will take a look.
     
  3. MarkB24

    MarkB24 Bit Poster

    Messages:
    2
    Exact same issue on my MBPr Mid-2015 10.13.6. I upgraded to v14 a few days ago and since then my W10 VM has been almost unusable due to CPU consistently topping 100%. Initially thought the issue may be Chrome however it seems to happen with even something as simple as Outlook opening.
    Running dual monitors with a dedicated W10 monitor, when it spikes it ends up effecting the Mac also so I've had to stop using Windows altogether until this can be diagnosed (Not awesome as the standalone Mac in a Windows based company).

    I've uploaded my report to 272967475
     
  4. Dmitry@Parallels

    Dmitry@Parallels Staff Member

    Messages:
    492
    Thank you very much, @MarkB24, but please we need a report while the VM is working and experiencing the issue, so required performance counters for CPU will be collected. In your report VM is stopped, plus you have two Win10 VMs, not sure which one has this issue. Or do they both have?
     
  5. RolandW1

    RolandW1 Bit Poster

    Messages:
    5
    Hi, I have very similar problems, and it started right after the upgrade to 14. I can start the Win10 VM but logging on takes minutes now, sometimes it does not work at all and I have to trigger a hard VM stop. When the VM is finally up and running, the CPU load on my MacBook Pro (2016, 2.7GHz I7, 16GB) goes over 100%, and many apps freeze, including the native macOS apps. Wish I could go back to pre14. Any idea how to fix these problems? Happy to provide all data needed to get this done. Regards, Roland
     
  6. Dmitry@Parallels

    Dmitry@Parallels Staff Member

    Messages:
    492
    Hi @RolandW1, let's start from collecting technical data report when CPU usage is high. Go to Help menu > Send Technical Data...
    Please post the report ID here, I will take a look. Thank you.
     
  7. GuilhermeT

    GuilhermeT Bit Poster

    Messages:
    8
    Hello, I'm going through the exact same problema. Just sent technical data: Report id 273343814
    The situation is unsustainable, can we rollback to version 13 until the issue is resolved?
     
  8. Dmitry@Parallels

    Dmitry@Parallels Staff Member

    Messages:
    492
    Hi @GuilhermeT, thank you for the report. CPU usage spikes are directly related to Windows programs using CPU. Parallels Desktop itself does not use CPU nearly at all.
    So, before upgrading to PD14 you had no CPU spikes at all? How frequent they are now?
     
  9. GuilhermeT

    GuilhermeT Bit Poster

    Messages:
    8
    Hi,

    Yes, they happened, but only when there was actually something running that was CPU intensive, and It would not freeze the machine, just make things slower. Now, it happens even when I ctrl+tab to change application, and it freezes the hole system making it unusable.

    att,
     
  10. AFC

    AFC Bit Poster

    Messages:
    2
    Also upgraded to v14, CPU running constantly >150% and internet speed dropped from >800 mb/s to <2mb/s. On the mac side speed still normal. something seems to be running in a massive loop.
     
  11. RolandW1

    RolandW1 Bit Poster

    Messages:
    5
    ok, will work with my VM until I have experienced some time of performance problems, and will collect technical data then.
     
  12. WhoducenF

    WhoducenF Bit Poster

    Messages:
    2
    Thanks, i just missed that point of upgrading now I will do the same. Cheers!
     
  13. AshtonM1

    AshtonM1 Bit Poster

    Messages:
    13
    I am in the same boat. I use a Windows 10 vm for work. After upgrading, the same programs are logging almost 100% CPU usage when this wasn't the case before upgrading to v14. I can tell without a doubt the upgrade made this change. Even clicking on a button within firefox is delayed a few seconds, or typing takes a while to catch up. I created my own thread and uploaded my logs, although CPU usage was fine at the time of the log capture. Hoping this can be narrowed down as it totally seems like an issue with something running in Parallels. I thought it was the display memory not being adequate.

    273081265 is my technical report #. Coherence mode seems to be getting more delayed now as well.
     
  14. RolandW1

    RolandW1 Bit Poster

    Messages:
    5
    273949078 is the report ID.
     
  15. PrenticeO

    PrenticeO Bit Poster

    Messages:
    1
    Hi. Just upgraded also. My performance issue has showed itself by delaying input movement or prolonging it from my Wacom Tablet.
    A normal mouse appears to work fine.
    But when it comes to trying to double click, it is so time delayed (lagging) it doesn't recognise it, and just selects or deselects. Also dragging a vm (win10) window to enlarge or shrink, it continues to adjust it even once I have stopped any the input movement. (usb mouse does not have these issues)

    Have also noticed a delay in graphics update in my Coreldraw software.

    I have lodged a Ticket, but the first solution did not work (reload Tools), waiting to hear for their next solution.

    Any one here had a solution yet?
     
  16. OliverS9

    OliverS9 Bit Poster

    Messages:
    3
    Hello all,

    same here, but even scarier... it slows down and after a couple of minutes crashes my whole Mac and I get a black screen of death. Now that I downgraded to v13 everything is fine again.

    Best regards,
    Oliver
     
  17. GuilhermeT

    GuilhermeT Bit Poster

    Messages:
    8
    How did you downgrade? I didn't know It was supported by Parallels.
     
  18. OliverS9

    OliverS9 Bit Poster

    Messages:
    3
  19. GuilhermeT

    GuilhermeT Bit Poster

    Messages:
    8
    For those having performance problemas with v14, I just followed this KB (https://kb.parallels.com/en/8913) and rolled back to v13. Will wait a few months before upgrading again.
     
  20. AshtonM1

    AshtonM1 Bit Poster

    Messages:
    13
    I downgraded this morning to Parallels 13 and immediately saw improvement in the clicking functionality (delayed click is gone) and speed improvements in my VM.
     

Share This Page